=======================
KINI TEMPAHAN SATAY TOK ABAH SUDAH DIBUKA UNTUK BULAN PUASA
DAN HARI LEBARAN . JOM RASAI SATAY PALING SEDAP DI SUNGAI BESAR SELANGOR
=======================
.
"Satay paling sedap di dunia!!
Satay feveret saya sate ayam, lepas kena satay tu, saya dah
lupa satay yang lain!"
- Puan Syafiqah , 20 , Selangor
"Satay Tok Abah memang power. Sedap!!"
- Tuan Ozir, 26 . Shah Alam
"Salam terima kasih atas khidmat satay yang sedap &
terbaik.. satu family puji.. InsyaAllah nanti boleh repeat lagi
- Puan Syera, 24 , Selangor
"Memang terbaik sedap! "
- Encik Izwan, PJ
============================
"SIAPAKAH SATAY TOK ABAH INI???"
============================
SATAY TOK ABAH ini merupakan legasi ke13 di Sg Besar
Selangor, yang mana Satay Tok Abah ini cukup terkenal di seluruh Selangor
terutamanya di sekitar Sg Besar. Satay Tok Abah juga merupakan satay yang
paling berjaya di kawasan itu sebagai Raja Satay.
.
"Apa yang membuatkan SATAY TOK ABAH ini lain dari
kedai-kedai sate yang lain?"
Apa yang lainnya?
Mari saya listkan satu persatu.
1. REMPAH YANG DIADUN DARI BAHAN-BAHAN BERKUALITI &
TERPILIH
Menggunakan serai yang segar dan dipilih secara teliti,
tiada bahan pengawet, tiada pewarna, tiada MSG! Semuanya resipi warisan turun
temurun
2. KUAH KACANG YANG DIMASAK SECARA TRADISIONAL
Memasak kuah kacang memang mudah tetapi penyediaannya adalah
sangat leceh. Tetapi kami konsisten memastikan cara memasak traditional
dikekalkan.Kacang tanah dibakar kering tanpa minyak, dibuang kulit, dan
dimasak 100% menggunakan kacang tanah asli!Cili yang dipilih khas bagi memberikan citarasa yang
lemak-lemak, pedas-pedas, manis-manis sikit. Siapa yang suka makan kuah, sate
tak sampai lagi kuah dah hirup sampai habis!!
3) AYAM (SEMANIS HONEY)
Menggunakan daging ayam segar yang memberikan rasa daging
yang manis dan enak. Bila makan perghhh terasa betul juice dia!
"MEMANG SEDAP!"
"MEMANG LEMBUT!"
4) DAGING LEMBU (SAPI UPIN IPIN)
Daging harimau?? Eh eh bukan. Daging batang pinang juga
dikenali sebagai daging "harimau menangis" dek kerana kelembutan
dagingnya yang boleh membuatkan harimau pun menangis. Sudah pastinya kami
menggunakan daging "harimau menangis" ni untuk membuat satay daging
lembu.
Ada pelanggan yang kata, "masuk dalam mulut, terus cair
daging dia!"
"SATE DAGING MEMANG LEMBUT!"
"MEMANG JUICY!!"
5) KAMBING (OHSEM)
Daging kambing dari New Zealand/Australia terkenal dengan
kelembutan dan keenakan dagingnya. Merupakan daging jenis premium dan hanya
jenis Lamb sahaja digunakan.Apa beza Lamb dengan Mutton? Lamb adalah kambing muda yang disembelih pada umur 2 tahun
dan ke bawah, manakala Mutton pula kambing yang berumur lebih 2 tahun dan
bersaiz lebih besar. Lamb memberikan daging yang lebih lembut dan tidak berbau
hamis, memang sesuai untuk dimasak steak ataupun dibuat sate.
Mutton pula dagingnya lebih liat dan berbau hamis, hanya
sesuai untuk masakan yang berkuah dan sebagainya. Harganya pula jauh lebih
murah berbanding Lamb. Jom rasainya perbezaannya di MAHARAJA SATAY!
"MEMANG LAIN DARI YANG LAIN!!"
"SEPERTI MAKAN STEAK!"
6) PERUT TEMBUSU (RARE)
Perut tembusu? apa tu? Kalau nak tahu ini bahagian usus
lembu dijadikan sate. Dah tak ramai orang tahu buat sate ni! Sebab ada cara memilih,
mencuci dan memasak yang betul! Tak kena caranya, memang trauma jadinya.Stok tak banyak, tetapi memang selalu jadi pilihan ramai!!
Pernah jadi sampai kena bagi sorang sikit supaya semua dapat merasa sate perut
tembusu ni!
"WAHHH! MEMANG SUSAH NAK JUMPA SATE PERUT TEMBUSU
NI.."
"SATE PERUT NI MEMANG RARE!"
.
.
"Fuh.... dah terliur ni... kat mana LOKASI sebenar
SATAY TOK ABAH ni?"
Ini lokasinya Tuan-tuan dan Puan-puan!
************************************
SATAY TOK ABAH SG BESAR
No.5 Gerai MDSB Dataran Tonggak 10
45300 Sungai Besar
Selangor Darul Ehsan.
.
WHATSAPP FOR ORDER PUASA ATAU RAYA :
No comments:
Post a Comment