Tuesday, 13 June 2017

TEMPAHAN DI BUKA SATAY TOK ABAH

=======================
KINI TEMPAHAN SATAY TOK ABAH SUDAH DIBUKA UNTUK BULAN PUASA DAN HARI LEBARAN . JOM RASAI SATAY PALING SEDAP DI SUNGAI BESAR SELANGOR
=======================
.
"Satay paling sedap di dunia!!
Satay feveret saya sate ayam, lepas kena satay tu, saya dah lupa satay yang lain!"
- Puan Syafiqah , 20 , Selangor

"Satay Tok Abah memang power. Sedap!!"
- Tuan Ozir, 26 . Shah Alam

"Salam terima kasih atas khidmat satay yang sedap & terbaik.. satu family puji.. InsyaAllah nanti boleh repeat lagi 
- Puan Syera, 24 , Selangor

"Memang terbaik sedap! "
- Encik Izwan, PJ


============================
"SIAPAKAH SATAY TOK ABAH INI???"
============================
SATAY TOK ABAH ini merupakan legasi ke13 di Sg Besar Selangor, yang mana Satay Tok Abah ini cukup terkenal di seluruh Selangor terutamanya di sekitar Sg Besar. Satay Tok Abah juga merupakan satay yang paling berjaya di kawasan itu sebagai Raja Satay.
.
"Apa yang membuatkan SATAY TOK ABAH ini lain dari kedai-kedai sate yang lain?"
Apa yang lainnya?
Mari saya listkan satu persatu.

1. REMPAH YANG DIADUN DARI BAHAN-BAHAN BERKUALITI & TERPILIH
Menggunakan serai yang segar dan dipilih secara teliti, tiada bahan pengawet, tiada pewarna, tiada MSG! Semuanya resipi warisan turun temurun 

2. KUAH KACANG YANG DIMASAK SECARA TRADISIONAL
Memasak kuah kacang memang mudah tetapi penyediaannya adalah sangat leceh. Tetapi kami konsisten memastikan cara memasak traditional dikekalkan.Kacang tanah dibakar kering tanpa minyak, dibuang kulit, dan dimasak 100% menggunakan kacang tanah asli!Cili yang dipilih khas bagi memberikan citarasa yang lemak-lemak, pedas-pedas, manis-manis sikit. Siapa yang suka makan kuah, sate tak sampai lagi kuah dah hirup sampai habis!!

3) AYAM (SEMANIS HONEY)
Menggunakan daging ayam segar yang memberikan rasa daging yang manis dan enak. Bila makan perghhh terasa betul juice dia!
"MEMANG SEDAP!"
"MEMANG LEMBUT!"

4) DAGING LEMBU (SAPI UPIN IPIN)
Daging harimau?? Eh eh bukan. Daging batang pinang juga dikenali sebagai daging "harimau menangis" dek kerana kelembutan dagingnya yang boleh membuatkan harimau pun menangis. Sudah pastinya kami menggunakan daging "harimau menangis" ni untuk membuat satay daging lembu.
Ada pelanggan yang kata, "masuk dalam mulut, terus cair daging dia!"
"SATE DAGING MEMANG LEMBUT!"
"MEMANG JUICY!!"

5) KAMBING (OHSEM)
Daging kambing dari New Zealand/Australia terkenal dengan kelembutan dan keenakan dagingnya. Merupakan daging jenis premium dan hanya jenis Lamb sahaja digunakan.Apa beza Lamb dengan Mutton? Lamb adalah kambing muda yang disembelih pada umur 2 tahun dan ke bawah, manakala Mutton pula kambing yang berumur lebih 2 tahun dan bersaiz lebih besar. Lamb memberikan daging yang lebih lembut dan tidak berbau hamis, memang sesuai untuk dimasak steak ataupun dibuat sate.
Mutton pula dagingnya lebih liat dan berbau hamis, hanya sesuai untuk masakan yang berkuah dan sebagainya. Harganya pula jauh lebih murah berbanding Lamb. Jom rasainya perbezaannya di MAHARAJA SATAY!
"MEMANG LAIN DARI YANG LAIN!!"
"SEPERTI MAKAN STEAK!"

6) PERUT TEMBUSU (RARE)
Perut tembusu? apa tu? Kalau nak tahu ini bahagian usus lembu dijadikan sate. Dah tak ramai orang tahu buat sate ni! Sebab ada cara memilih, mencuci dan memasak yang betul! Tak kena caranya, memang trauma jadinya.Stok tak banyak, tetapi memang selalu jadi pilihan ramai!! Pernah jadi sampai kena bagi sorang sikit supaya semua dapat merasa sate perut tembusu ni!
"WAHHH! MEMANG SUSAH NAK JUMPA SATE PERUT TEMBUSU NI.."
"SATE PERUT NI MEMANG RARE!"
.
.
"Fuh.... dah terliur ni... kat mana LOKASI sebenar SATAY TOK ABAH ni?"
Ini lokasinya Tuan-tuan dan Puan-puan!
************************************
SATAY TOK ABAH SG BESAR
No.5 Gerai MDSB Dataran Tonggak 10
45300 Sungai Besar
Selangor Darul Ehsan.
.
WHATSAPP FOR ORDER PUASA ATAU RAYA : 

-->011-10065680 (SYAFIQ)


No comments:

Post a Comment